Κάννες – Αποστολή
Η έναρξη του φετινού φεστιβάλ των Καννών, που κατέβασε αυλαία χθες με την ανακοίνωση των βραβείων, συνέπεσε με την είδηση ότι ο θρυλικός γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση (με αναστολή) για σεξουαλική παρενόχληση δύο γυναικών κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «The green shutters». Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ο Ντεπαρντιέ είναι ένα πρόσωπο ταυτισμένο με το φεστιβάλ (έχει υπάρξει και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής το 1992), η ποινή του δεν έχει κάποια σχέση με το φεστιβάλ. Αυτό που έχει σχέση όμως είναι ότι η καταδίκη του μας υπενθυμίζει πόσο βαθιά επιρροή έχει ασκήσει και εξακολουθεί να ασκεί το κίνημα του #Metoo στη Γαλλία, αλλά και το πόσο το ίδιο το φεστιβάλ των Καννών φαίνεται να ακολουθεί αυτό το ρεύμα.
Φέτος το φεστιβάλ θέσπισε έναν καινούργιο νόμο σύμφωνα με τον οποίο καλλιτέχνες που έχουν κατηγορηθεί για απρεπή συμπεριφορά σε σεξουαλικά ζητήματα απαγορεύεται να περπατήσουν στο κόκκινο χαλί, είτε για την πρεμιέρα ταινίας στη δημιουργία της οποίας έχουν συμμετάσχει, είτε για άλλη. Παράδειγμα, ο ηθοποιός Τέο Ναβάρο-Μουσί που παίζει στην ταινία του Ντομινίκ Μολ «Υπόθεση 137». Ο Ναβάρο-Μουσί δεν καταδικάστηκε αλλά έχει κατηγορηθεί, οπότε το φεστιβάλ τού απαγόρεψε την είσοδο, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα, όταν καλλιτέχνες πολύ πιο διάσημοι που έχουν κατηγορηθεί για ανάλογες πράξεις (ο Γούντι Αλεν, ο Ρόμαν Πολάνσκι, ο Τζόνι Ντεπ) είχαν θερμότατη υποδοχή από το φεστιβάλ. Ο ίδιος δε ο Ντεπαρντιέ το 2020, και ενώ κατηγορούνταν από τότε για βιασμό, ήταν και πάλι στις Κάννες για την παρουσίαση της ταινίας «Rosette».
Βεβαίως, το φεστιβάλ των Καννών δεν είναι ο μοναδικός θεσμός κύρους της Γαλλίας ο οποίος διαμόρφωσε τη θέση του απέναντι σε ηθοποιούς και καλλιτέχνες που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση. Φέτος, τέσσερα χρόνια μετά τη βράβευση του Πολάνσκι στα Βραβεία Σεζάρ, ο θεσμός ανακοίνωσε έναν νέο κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο μέλη του που έχουν κατηγορηθεί για βίαιες πράξεις, κυρίως σεξουαλικές, θα αποβάλλονται. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φρεμό δήλωσε ότι το φεστιβάλ των Καννών οφείλει να είναι προσεκτικό διότι παίζει ρόλο στην αρχική προώθηση των ταινιών που προβάλλονται σε αυτό.
«Αν εγκρίνουμε έναν καλλιτέχνη που έχει ιστορία ως άτομο με προβληματική συμπεριφορά, ρισκάρουμε με το να νομιμοποιήσουμε αυτό το άτομο. Οφείλουμε να εγγυηθούμε ότι οι ταινίες που υποβλήθηκαν για προβολή στις Κάννες έχουν σεβαστεί και εξακολουθούν να σέβονται την ασφάλεια, την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια όλων των συντελεστών τους και ότι συμμορφώνονται με τις νομικές υποχρεώσεις» είπε ο Φρεμό.
Η επιλογή των ταινιών
Διόλου τυχαία που ακόμα και στην επιλογή των ταινιών που παρουσιάζονται στις Κάννες, τόσο το φύλο του ανθρώπου που σκηνοθέτησε όσο και η θεματική των ταινιών (η θέση της γυναίκας στους καιρούς μας) δείχνουν να παίζουν σημαντικό ρόλο. Φέτος, δύο ταινίες σκηνοθετημένες από διάσημες αμερικανίδες ηθοποιούς, οι «Eleanor the great» της Σκάρλετ Τζοχάνσον και «Chronology of water» της Κρίστεν Στιούαρτ, συμμετείχαν στο πρόγραμμα Ενα Κάποιο Βλέμμα.
Στο επίσημο διαγωνιστικό οι συμμετοχές γυναικών από όλο τον κόσμο ήταν πολλές. Θα βρούμε τον «Ηχο της πτώσης» της Γερμανίδας Μάσα Σιλίνσκι, το «Σκότωσε αγάπη» της Λιν Ράμσεϊ, την «Alpha» της Γαλλίδας Τζουλιά Ντικουρνό, τη «Romeria» της Ισπανίδας Κάρλα Σιμόν και το «Ρενουάρ» της Γιαπωνέζας Τσίε Χαγιακάγουα.
Εξίσου δυναμικές όμως είναι οι γυναικείες ερμηνείες, που χαράχθηκαν στη μνήμη πολύ πιο βαθιά από τις ανδρικές. Η Τζένιφερ Λόρενς τολμά μια γενναία έκθεση μπροστά στην κάμερα στο «Die my love», η Γκολτιφσέ Φαραχαντί διαπρέπει στην «Alpha» και η Βαλέρια Γκολίνο σε κερδίζει με την υπόγεια, ήσυχη «τρέλα» της στο «Fuori» του Μάριο Μαρτόνε. Ενα ακόμα παράδειγμα άξιο προσοχής είναι η ταινία «Η μικρή αδελφή» στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Σκηνοθετημένη από τη Γαλλομαροκινή Χαφιά Χερζί η ταινία παρακολουθεί τη σχέση μιας νεαρής γυναίκας (Αμίνα Μπον Μοχαμέντ) με τον κόσμο, από τη στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι η σεξουαλική ταυτότητά της είναι η ομοφυλοφιλία.
Πηγή:www.tovima.gr