Ποια είναι όμως τα ακριβότερα εστιατόρια της πόλης και τι προσφέρει το καθένα για την υψηλή τιμή που ζητά; Ξεχωρίσαμε αυτά όπου το δείπνο σας θα κοστίσει πάνω από 150 ευρώ ανά άτομο (χωρίς το κρασί), και περάσαμε τα τραπέζια τους από γαστρονομική ακτινογραφία, για να είστε βέβαιοι ότι επένδυσή σας θα πιάσει τόπο…
Delta / €200 ευρώ ανά άτομο (prix fixe)


Με τη λάμψη 1 Χρυσού Σκούφου, αλλά και διεθνών διακρίσεων να ζεσταίνουν την ατμοσφαιρική σάλα του, το “Delta” είναι ένα εντυπωσιακό εστιατόριο που έχει κερδίσει τη θέση του ανάμεσα στους πρώτους σταθμούς των διεθνών foodies που περνούν από την πόλη, αγκαλιάζοντας τον επισκέπτη με την αίσθηση ότι δειπνεί στο εσωτερικό ενός μουσείου αφιερωμένου στο υψηλό ντιζάιν. Κουρδισμένη στην εντέλεια, η ομάδα του σέρβις επενδύει με έντονη θεατρικότητα τη γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει ο σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας, συστήνοντάς μας μια conceptual, βιώσιμη φυσιολατρική κουζίνα, η οποία ξεδιπλώνεται σαν σειρά εκπλήξεων μέσα από το “αινιγματικό” μενού γευσιγνωσίας 12 σταδίων του, όπου τίποτε δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Ο βραβευμένος sommelier Τηλέμαχος Παπανδρέας συγκεντρώνει στα κελάρια του εμβληματικά οινοποιεία, μυθικά terroirs, σπάνιες ποικιλίες, και αποκλειστικές εισαγωγές, ολοκληρώνοντας οινικά τη μυσταγωγία του “Delta”.
Beefbar Athens / €100 έως €220 ανά άτομο


Μπορεί η λαϊκή σοφία να λέει ότι το ψάρι πληρώνεται πάντα πιο ακριβά από το κρέας, όμως το Beefbar Athens, η αθηναϊκή έδρα του παγκόσμιας εμβέλειας καλοφαγικού brand, δηλαδή, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αποδειχθεί του λόγου το… αναληθές. Εδώ, εκλεκτές κοπές από σπάνιες ράτσες εκτίθενται στα ωριμαντήρια που βρίσκονται στοιχισμένα στο πλάι της ζεστής, κοσμοπολίτικης σάλας, ενώ η βεράντα, προικισμένη με ένα από τα ομορφότερα πανοράματα της αθηναϊκής ριβιέρα, είναι το αγαπημένο σημείο συνάντησης της ελίτ των Νοτίων Προαστίων. Τα premium κρέατα σερβίρονται σε άψογα ψησίματα ή γίνονται βάση μιας γευστικής πρότασης που δανείζεται εμπνεύσεις από τις δημοφιλέστερες κουζίνες του κόσμου, για να παρουσιάσει upscale εκδοχές τους, όπως το προσούτο από kobe beef, το teppanyaki με ιαπωνικό kagoshima, ή ο Kobe γύρος, ενώ την εκλεκτική κάβα σιγοντάρουν φινετσάτα κοκτέιλς.
Matsuhisa Athens / €90 έως €190 ανά άτομο


Δε θα βρείτε καλύτερο sushi αλλού στην Αθήνα (αν όχι στην Ελλάδα), κι αυτό από μόνο του λέει πολλά, αλλά δεν τα λέει όλα για την εμπειρία Matsuhisa Athens (1 Χρυσός Σκούφος), όπου η διάσημη κουζίνα του Nobu συναντά το ονειρεμένο location του Αστέρα, με ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της αθηναϊκής ακτογραμμής για ατού. Τόσο τον χειμώνα στη μινιμαλιστική σάλα με την ανοικτή κουζίνα, όσο και το καλοκαίρι στην ασυναγώνιστη βεράντα με θέα τη θάλασσα, το δείπνο που προσφέρουν εδώ οι head chefs Τόνυ Βρατσάνος και Θωμάς Κουράκος είναι μια εμπειρία κοσμοπολιτισμού και φινέτσας, που έχει για highlights σπεσιαλιτέ όπως τα dumplings με γαρίδα Κοιλάδας, σος φουά γκρά και χαβιάρι, οι γαρίδες Κοιλάδος ως new style sashimi, ή το Wagyu A5 μαγειρεμένο με ιαπωνική λεπτότητα στη robata. Το άριστα εκπαιδευμένο σέρβις, τα υψηλού επιπέδου κοκτέιλ από το “UmiBar” και η εμπλουτισμένη λίστα κρασιών σφραγίζουν την εμπειρία.
Botrini’s Athens / €120 ή €160 ευρώ (prix fixe)


Το πολυβραβευμένο εστιατόριο του Χαλανδρίου (και καλύτερο της Αθήνας με 2 Χρυσoύς Σκούφους) εντυπωσιάζει φέτος περισσσότερο από ποτέ, αναμειγνύοντας σοφά την απόλαυση των γεύσεων με το συναίσθημα, την θεατρικότητα του service με την ζεστή φιλοξενία, την αισθητική με την δημιουργικότητα. Οι αέρινες και ταυτόχρονα στιβαρές γεύσεις, η άψογη τεχνική, η αναζωογονητική ευρηματικότητα, η κορυφαία πρώτη ύλη, η εξαιρετική λίστα κρασιών, μελετημένη σωστά σε εύρος και βάθος, το πολύ καλό, καταρτισμένο service και η συγκινητική “απλότητα” με την οποία συμβαίνουν όλα, αναδεικνύουν την ψυχή, την κουλτούρα και το πάθος του chef patron Έκτορα Μποτρίνι. Ο επιδραστικός σεφ βρίσκεται φέτος σε μεγάλα κέφια, σε συνεχή αναζήτηση γευστικής πρωτοτυπίας και δημιουργικών ανατροπών, με κορυφαία πιάτα το καπνιστό χέλι με φάβα και κάππαρη, την carbonara του Έκτορα με κρέμα από νούμπουλο, καπνιστή κοιλιά ξιφία και φουντούκια, αλλά και το signature παγωτό ρέγγα, με αφρό καλαμποκιού, καπνιστή ρέγγα και ψίχουλα μπομπότας.
Milos Estiatorio / €120 έως €160 ανά άτομο

Στην κομψή, ψηλοτάβανη σάλα της αθηναϊκής έδρας του ίσως διασημότερου ελληνικού εστιατορίου στον κόσμο, που στεγάζεται σε ιστορικό νεοκλασικό απέναντι από την Παλιά Βουλή, με τζαμαρίες που καδράρουν την περατζάδα της οδού Κολοκοτρώνη, οι μινιμαλιστικές γραμμές που αγαπά ο εμπνευστής του διεθνούς brand, Κώστας Σπηλιάδης, εκφράζονται τόσο στο χώρο με τα ζεστά μάρμαρα και το γλυκό ξύλο, όσο και στην πλούσια ψαριέρα, όπου η κορυφαία πρώτη ύλη ποζάρει στην καλύτερη εκδοχή της. Το γαστρονομικό DNA του Milos διεθνώς, τουτέστιν το αέρινο τηγάνι και η εξαιρετική σχάρα, λάμπουν και εδώ υπό την εποπτεία του chef de cuisine Σαΐντ Ραχμάνι, ενώ εκτός από σπουδαίες θαλασσινές ντελικατέτσες, όπως φρέσκα όστρακα και εκλεκτό χαβιάρι, το μενού συμπληρώνουν κλασικά θαλασσινά μαγειρέματα, από σαγανάκια κι αχνιστά, μέχρι πληθωρικές λινγκουινάδες με καραβίδες κι αστακούς.
Σπονδή / €125 ή €150 ανά άτομο (prix fixe)


Μακριά απ’ τις πιάτσες, σε μια ήσυχη γωνιά του Παγκρατίου, στο ιστορικό πια νεοκλασικό με την ατμοσφαιρική αυλή και την υποβλητική εσωτερική σάλα, η Σπονδή (1 Χρυσός Σκούφος) μετρά περισσότερες από δυο δεκαετίες ως ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια της Ελλάδας. Λίκνο της γαστρονομικής εξέλιξης της χώρας, στις κουζίνες της Σπονδής θήτευσαν πολλοί απ’ τους σημαντικότερους σεφ της Ελλάδας σήμερα, ενώ η σάλα του όρισε τα πλαίσια της εστιατορικής εμπειρίας υψηλού επιπέδου. Επί σειρά ετών στις κορυφές των Χρυσών Σκούφων και των διεθνών διακρίσεων, παραμένει στην πρώτη γραμμή και προσφέρει σπουδαίες γαστρονομικές συγκινήσεις, με την κουζίνα του σεφ Arnaud Bignon να πατάει σε γαλλική βάση για να αναδείξει την εποχική πρώτη ύλη του, μέσα από πιάτα υψηλής τεχνικής και φαντασίας, όπως το δίδυμο καραβίδας ταρτάρ και ψητής, το μοσχάρι wagyu με στρείδια και παντζάρι, το ζαρκάδι με σαμπούκο. Το τρόλεϊ με εξαιρετικά και σπάνια τυριά, είναι απαραίτητο κλείσιμο στο δείπνο, ενώ η πολύ καλή λίστα κρασιών θα σας συντροφεύσει άριστα καθ’ όλη τη διάρκεια.